Gehoor

Communiceren is een combinatie van spreken en luisteren. Die twee functies horen bij elkaar, als je een gesprek voert met iemand. Je reageert op wat de ander zegt en hoe jij dat (gesproken geluid) waarneemt. Hoe je hoort beïnvloedt de reactie. Als je iets niet helemaal verstaan hebt, vraag je om te herhalen. Omdat logopedie gaat over communicatie, kijkt de logopedist ook naar het gehoor. Slechthorendheid is een hoorstoornis waarbij het gehoor licht tot ernstig gestoord kan zijn. Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd verworven worden. Aangeboren slechthorendheid heeft invloed op de ontwikkeling van de taal en de spraak. Bij verworven slechthorendheid die op latere leeftijd ontstaat, is dit minder het geval.(bron: logopedie.nl)

Wat doet de logopedist?
Elk kind dat aangemeld wordt met een hulpvraag omtrent de spraak- en/of taal wordt onderzocht om te bepalen wat het taal- en spraakniveau is. Hiernaast vraagt de logopedist altijd naar wat er bekend is over het gehoor. Indien hier geen recente gegevens over bekend zijn of er is twijfel of het gehoor van het kind goed functioneert, zal de behandelend logopedist u adviseren een afspraak te maken bij een KNO-arts of een Audiologisch Centrum om het gehoor nader te onderzoeken.

De logopedist stelt een behandelplan op om de spraak- en/of taalontwikkelingsachterstand te behandelen. Dit behandelplan wordt besproken met de ouders.

In het geval van een volwassene met een verworven slechthorendheid zal de logopedist informatie en adviezen geven over hoe u optimaal kunt communiceren met slechthorendheid. Daarnaast kan de logopedist een cursus spraakafzien (‘liplezen’in de volksmond) geven ter ondersteuning van het verstaan van spraak.

Logopedische behandelingen

Taal

Stem

Spraak

Gehoor

Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten

Begrijpend lezen, spelling dyslexie